Dobrý otec

Pečieme pre deti: Koláč z lístkového cesta s jablkami a vanilkovým pudingom

K víkendu patrí dobrý koláč tak, ako k nemu patrí oddych, pohoda a čas strávený s rodinou. Ak chcete rodinu presvedčiť, že pečenie nie je len ženská záležitosť, treba začať s jednoduchými receptami. Lístkové cesto, navyše vyvaľkané a zrolované na papieri na pečenie nám prácu uľahčí a zaručí  kvalitný výsledok.

Čo potrebujeme

Na tento koláč nakúpime suroviny veľmi rýchlo, najdlhšia časť nákupu tak asi bude čakanie pri pokladni. Kúpime teda:

1 balenie lístkového cesta( rozvaľkaného a zrolovaného)
1 vanilkový puding v prášku
½ litra mlieka
2-3 jablká
3 lyžice cukru
1 škoricový cukor
kúsok masla na vymastenie pekáča



Ako na to

Cesto rozmotáme, predelíme nožom na trošku väčšiu spodnú časť a menšiu vrchnú. Menší pekáč vymastíme a položíme spodnú časť cesta. Jablká prekrojíme, odstránime jadierka a strúhame prekrojenou časťou smerom k strúhadlu tak, že na konci nám v ruke zostane len šupka. Ušetríme si tak pracné šúpanie. Nastrúhané jablká premiešame s balíčkom škoricového cukru a rozložíme na cesto. Odmeriame pol litra mlieka, dve tretiny dáme do hrnca variť, v zvyšnej tretine rozmiešame puding s 3 lyžicami cukru, vlejeme do vriaceho mlieka a miešame, kým nám puding dostatočne nezhustne. Príliš riedky puding naliaty na jablká nám pri pečení nezhustne a výsledok bude vyzerať ako dukátové buchtičky zo školskej jedálne. Puding nalejeme na jablká a rovnomerne rozotrieme. Necháme chladnúť až kým sa na povrchu pudingu nevytvorí šupka. Potom položíme vrchnú časť cesta, popritláčame kraje a pre zlatistý vzhľad potrieme mliekom. Vložíme do rúry predhriatej na 200 stupňov a pečieme približne 30 minút(alebo podľa návodu na obale cesta). Keďže každá rúra pečie inak, koláč priebežne sledujeme a čas pečenia upravíme podľa potreby. Koláč necháme poriadne vychladnúť a môžeme podávať. Ak sa vám koláč podarí, deti si obliznú prsty a možno aj kolegyne vašej manželky na vás budú pozerať s obdivom.




Tip Ak máte maškrtnú rodinku, môžete do jabĺk pridať hrozienka, oriešky alebo oboje. Pri servírovaní môžete každý kúsok koláča osviežiť lyžičkou malinového džemu.

I.Valaštín | 2010-11-29