Dobrý otec

Varíme pre deti - Zeleninová polievka

Túto polievku by mal zvládnuť každý otecko, aj ten, ktorý je pri sporáku tak často ako kňaz v striptízovom klube. Základom efektívneho varenia je nielen navariť chutné jedlo, ale zároveň pri tom použiť čo najmenej riadov, ktoré potom treba umývať. Preto je dôležitá aj postupnosť prípravy a spracovania jednotlivých surovín.






Čo na to potrebujeme

Základom dobrej zeleninovej polievky je kvalitná čerstvá zelenina. Ak ju nahradíme mrazenou, rozdiel bude asi taký ako medzi mrazenou pizzou z krabice a čerstvo upečenou chrumkavou pizzou z drevom vykurovanej pece. Jednotlivé druhy zeleniny môžeme upravovať podľa chuti, v našej polievke je 1 pór, 2 strúčiky cesnaku, 1 baklažán, 1 cukina, 1 zelená paprika, 1 menšia brokolica, 2 väčšie mrkvy, ½ zeleru, 3 zemiaky, soľ, sladká mletá paprika, bylinky na dochutenie( kôpor, tymián, oregano), na zahustenie bulgur( nahrubo opracovaná pšenica, ľahko stráviteľná a vhodná pre deti, bežne dostupná vo väčších obchodoch), olej, najemno nakrájana čerstvá pažítka. Pri varení budeme potrebovať veľký hrniec, jednu väčšiu misu, ponorný mixér s nádobou na mixovanie, dosku na krájanie a ostrý nôž.

Príprava

Najprv všetky suroviny umyjeme a očistíme. Potom všetku zeleninu nakrájame na približne rovnaké kúsky, čo nám zaručí približne rovnaký čas varenia a pridávame do veľkej misy. Nakoniec na doske nakrájame pórik na polkolieska a cesnak na malé kúsky. Vo veľkom hrnci rozpálime olej a pridáme pórik s cesnakom, zľahka orestujeme. Ak chceme len podráždiť susedov, môžeme v tejto fáze skončiť, lebo už teraz sa z kuchyne šíria príjemné vône. Ak však chceme nakŕmiť detváky, pridáme do hrnca nakrájanú zeleninu z misy. Do nej potom nalejeme vodu, do ktorej nakrájame zemiaky. Zeleninu restujeme počas krájania zemiakov. Potom pridáme zemiaky aj s vodou, mletú papriku, bylinky, soľ, premiešame a prikryjeme pokrievkou. Počkáme, kým polievka začne vrieť a potom znížime stupeň na sporáku na minimum. Varíme cca 15-20 minút, ale rozhodujúce je , či už je zelenina mäkká. Ak máme pocit, že áno, odoberieme časť zeleniny do nádoby na mixovanie, pridáme trošku studenej vody, aby sme mixér neprehriali a rozmixujeme najemno. Vrátime späť do hrnca. Tento spôsob zahusťovania je pre deti vhodnejší ako múčne zápražky. Pridáme za hrsť bulguru a varíme ešte 2 minúty, potom pridáme pažítku a odstavíme. Ochutnáme a prípadne ešte dosolíme, so soľou však opatrne, horúca polievka subjektívne pôsobí menej slano ako keď vychladne. Dosoliť sa dá vždy, s presolenou polievkou u detí asi nezabodujete. Pre menších stravníkov je vhodné rozmixovť celú ich porciu, väčšie kúsky zeleniny by im mohli robiť problém.





Ak polievku budú jesť vaše deti, môžete si byť istí, že sa podarila, lebo to sú určite tí najlepší kritici. Dobrú chuť.

I.Valaštín | 2010-05-11